Ethisch sporten

Belangrijk bericht aan alle jeugdspelers.

Fijn dat jij lid bent van TTC Rijkel-Borgloon! Wij hopen uiteraard dat je veel tafeltennisplezier beleeft in onze sportclub.

Toch is sporten niet het enige wat telt. Het is ook belangrijk dat jij je goed voelt in je vel. Daar letten we op. Daarom is er bij ons geen plaats voor pesten, racisme, geweld of ongepast seksueel gedrag. Wat bedoelen we daarmee?

Dat kan van alles zijn: vervelende opmerkingen over je lichaam, scheldpartijen, intieme gesprekken waar je niet om gevraagd hebt, aanrakingen die niks met onze sport te maken hebben, mensen die je begluren, iemand die aan je lijf zit,… Dat soort dingen dus.

Als opgroeiende tiener ga je ontdekken wat verliefdheid, liefde en seks is. Je hoort en ziet het thuis, op school, van elkaar, uit een boek, op TV of van het internet. Intussen verandert je lichaam. Dat gaat niet bij iedereen even snel, de één doet er wat langer over dan de ander. Het maakt ook helemaal niets uit, zolang je je maar lekker voelt en niemand iets doet wat jij niet wilt.

Onze club moet een plek zijn waar jongeren veilig kunnen sporten en plezierig met elkaar kunnen omgaan. Dat kan alleen als jij respect hebt voor de grenzen van een ander, en als de jongeren en volwassenen in onze club ook jouw grens respecteren.

Elke mens heeft zijn grens. Die grens bepaalt dat wat jij, met je lichaam en je gevoelens, lekker vindt en wat niet. Die grens geeft aan wat jij normaal vindt, of juist heel vreemd. Je kunt het merken als iemand over die grens heen gaat, want je voelt dan dat er iets niet klopt. Het maakt je verlegen, bang of boos. Soms durf je er niet over te praten, want misschien was het wel lief bedoeld? Of was het maar een grap?

Als je zoiets hebt, of met zoiets zit, praat er dan over. Vertel het aan de coach of aan jouw ouders.
Liever niet? Geen probleem. Je kan binnen onze club ook terecht bij Jan Tielen. Hij is de aanspreekpersoon in onze club voor iedereen die vragen, opmerkingen, klachten of meldingen heeft in verband met ongepast gedrag. Hij zal goed luisteren naar wat je te vertellen hebt. Als daarna voor jou nog iets moet gebeuren, zal hij dat eerst met jou bespreken. Voor dergelijke zaken kan je altijd bij hij terecht, telefonisch of met een berichtje:

Tel: 011/69.17.35
E-mail: jan.tielen@skynet.be

Of je kan hij gewoon aanspreken voor of na een training of wedstrijd.

Ben jij oké, maar denk je dat iemand anders een probleem heeft en het niet durft te zeggen? Aarzel dan niet. Ook dit kan je in alle vertrouwen vertellen aan hem.

Samen maken we het gezellig in onze club.

Het bestuur.